27. februara 2024. godine obilježena je 31. godišnjica zločina u Štrpcima kod Višegrada. Naime, 27. februara 1993. godine pripadnici Vojske Republike Srpske i paravojne formacije „Osvetnici“ su na željezničkoj stanici Štrpci 27. februara 1993. godine zaustavili voz broj 671 koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar i oteli 20 putnika nesrpske nacionalnosti. Otete putnike odveli su u školu u mjestu Prelovo, gdje su ih najprije opljačkali, a zatim šamarali, šutirali nogama i udarali kundacima pušaka. Potom su ih bez odjeće i bose odveli do napuštene kuće blizu obale rijeke Drine, gdje su ih ubili, a njihova tijela bacili u rijeku.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Iljaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine. Za ostalim ubijenima i dalje se traga.

Za zločin u Štrpcima pred sudovima u regionu pravnosnažno je osuđeno deset osoba. Apelacioni sud u Beogradu je 30. novembra 2023. godine donio rješenje kojim je ukinuo prvostepenu presudu za zločin u Štrpcima i predmet vratio na ponovno postupanje.
Porodice žrtava više od tri decenije čekaju pravdu a “Ko u ovoj zemlji zaboravi stanicu Štrpci i 27. februar 1993. godine odustao je od budućnosti”!