❗️ Da li je Srbija sigurna kuća za osuđene ratne zločince? I ko je odgovoran što osuđeni ratni zločinci po izricanju presude napuštaju državu Bosnu i Hercegovinu?
❗️ Sud BiH je 22. decembra 2023. godine nakon osam godina suđenja donio prvostepenu presudu kojom je Dušana Milunića, Iliju Zorića, Zorana Stojnića, Zorana Milunića i Ljubišu Četića osudio na ukupno 59 godina za zločine počinjene u prijedorskom selu Zecovi. Naime, 23. jula 1992. godine pripadnici policije i VRS su izvršili napad na prijedorsko selo Zecovi u kojem su ubili 69 muškaraca, žena i djece.
❗️ Nijedan od osuđenika se nije pojavio na izricanju presude a već narednog dana je ustanovljeno da se osuđeni Dušan Milunić, Ilija Zorić i Zoran Stojnić ne nalaze u Bosni i Hercegovini iako je Sud BiH 2016. godine donio mjere kojima je optuženima zabranio napuštanje adrese prebivališta (kućni pritvor), putovanje i izdavanje novih putnih isprava i korištenje osobnih iskaznica za prijelaz državne granice Bosne i Hercegovine.
❗️ Ipak, postoje dokazi da je prvooptuženi u ovom predmetu, Dušan Milunić 6. decembra 2023. godine, 15 dana prije izricanja presude napustio Bosnu i Hercegovinu preko graničnog prelaza Rača kod Bijeljine – a Tužilaštvo BiH ne raspolaže informacijama da li osuđenici imaju državljanstvo Republike Srbije.
❗️ Ko snosi odgovornost za bijeg osuđenih ratnih zločinaca? Kada će i hoće li žrtve i porodice žrtava dočekati pravdu?
❗️ Podsjećamo da je Tužilaštvo BiH krajem prošle godine objavilo podatak da su čak 172 osobe nedostupne organima gonjenja i da se skoro svi nalaze u Srbiji ili Hrvatskoj. Kako su optuženi ili osuđeni napustili državu Bosnu i Hercegovinu ako je Sud izrekao mjere zabrane?