Udruženje „Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje u Bosni i Hercegovini“ pozdravlja odluku Visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona u okviru kojih je zabranio kandidaturu presuđenim ratnim zločincima na izborima. Ovo je zaista veliki korak ka izgradnji pomirenja i kao takvo je od iznimne važnosti kako za žrtve tako i cjelokupno bosanskohercegovačko društvo.
Pored navedenog, Visoki predstavnik je zabranio zapošljavanje u javne institucije osoba koje su međunarodni i domaći sudovi osudili za zločin genocida, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine. Ipak, ostaje nejasno na koji način će javne institucije provesti ovu zakonsku odluku jer veliki broj osuđenih ratnih zločinaca radi u državnim službama a iste ne dijele podatke o svojim uposlenicima javno krijući se iza Zakona o zaštiti ličnih podataka.
Javnost podsjećamo da je osuđeni ratni zločinac Blagoje Simić 2017. godine imenovan za direktora Doma zdravlja u Bosanskom Šamcu a 2021. godine je obnašao poziciju zamjenika direktora Doma zdravlja. Pored Simića, zbog nepostojanja zakonskih odredbi, osuđeni ratni zločinac Simo Zarić je nakon odsluženja zatvorske kazne, 2008. godine izabran za zamjenika gradonačelnika u Bosanskom Šamcu. Politikom su se bavili i ratni zločinci Branko Grujić, Fikret Abdić te mnogi drugi…