Na današnji dan 1993. godine u ranim jutarnjim satima pripadnici HVO-a i specijalne jedinice Džokeri su izvršili napad na selo Ahmiće u opštini Vitez. U narednih nekoliko sati ubili su 116 civila, Muslimana, među kojima su bile 32 žene i 11 djece, a najmlađa žrtva ovog svirepog i planiranog zločina je tromjesečna beba, Sejo Ahmić.
U trenutku svoje smrti, Sejo nije imao izvađen ni rodni list. Pored Seje, ubijen je njegov otac Naser, sestra Šuhreta, brat Elvis i majka Zehrudina – preživio je jedino Sejin djed Sakib koji je svjedočio o ovom zločinu: „Ustaše kad su ušle, ugledaše Nasera i sasjekoše ga rafalom iz automatske puške. Drugi je odmah po fotelji izlio benzin iz neke flaše, zapalio ga, onda je desno isto prozujao metak, a u međuvremenu paljba prema Naseru, mojoj snahi i Elvisu, koji je bio na kauču“. Na izlasku iz kuće, vojnici su čuli plač bebe, te su se vratili, i bez trunke savjesti ubili i njeg.
Abdulah Ahić je te 1993. godine imao 30 godina i jedini je iz svoje porodice preživio strijeljanje: „Došli su na vrata, a otac im je otvorio. Ispred kuće je mrtav ležao moj brat Muris. Pred mojim očima, krupni vojnik je ispalio metak u sljepočnicu moga oca. Zatim sam i ja iskoračio. Gledao sam pravo u oči. U momentu kada je ispalio metak, ja sam vjerovatno trznuo glavom, tako da mi je metak prošao u predjelu lica“. Abudulah je odglumio da je mrtav a onda je u toku noći uspio pobjeći, te se krio u jednom kanalu Ujutro je čuo majčin glas, plakala je: „Ubiše mi čovjeka i sinove…“. Ona je sa Abdulahovim sestrama prenoćila u jednoj hrvatskoj kući a ujutro je odvedena u kuću Huseina Ahmića gdje su ubijene i zapaljene.
Haški tribunal je za zločine u Ahmićima osudio sedam bivših pripadnika HVO-a među kojima je i Dario Kordić, potpredsjednika i člana Predsjedništva Hrvatske zajednice Herceg-Bosna. Kordić je pravomoćno osuđen na 25 godina zatvora a nakon odsluženja dvije trećine kazne, 6. juna 2014. godine je stigao u Zagreb a par dana kasnije, HDZ BiH predvođen Draganom Čovićem mu je priredio svečani doček u Busovači. U međuvremenu je magistrirao teologiju a prošle godine se u javnosti pojavio snimak na kojem govori da bi sve ponovio: „Pitao me u tišini, je li vrijedilo zatvora, rata. Ja sam mu rekao sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka sekunda je vrijedila“.
Da se nikada, nikome ne ponove Ahmići!