Koalicija za REKOM: proveriti tačnost informacije o masovnoj grobnici u selu Medevce, u opštini Medveđa

31.8.2018.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, Koalicija za REKOM poziva nadležne organe Republike Srbije da utvrde tačnost informacije o postojanju masovne grobnice u selu Medevce, na 30 metara od puta Leskovac – Priština, na 1,5 km od graničnog prelaza Mutivode, u kopnenoj zoni bezbednosti prema Kosovu, na oko 300m udaljenosti od jedinica KFOR-a.

Prema primljenim informacijama, sa porukom da je reč „o doprinosu rešavanja sudbine nestalih“, na toj lokaciji,  u toku izgradnje objekta za potrebe policije, u septembru 2001. godine, vojnim rovokopačem su iskopana i polomljena četiri tela koja su bila zakopana na neobeleženom mestu pored puta Leskovac – Priština. Na jednoj polomljenoj nozi je bila ostala bela patika marke „nike“, a nađene su dečije crvene čizmice, farmerke, gumene rukavice i komad meke tkanine. Civilna policija koja je bila smeštena u kontejnerima u pravcu jedne stare kuće u blizini puta je prekinula dalje iskopavanje. Jedan policajac je rovokopačem zatrpao delove tela i nađene stvari i poravnao zemlju. U roku od 40 minuta, crnim „mercedesom“, na lokaciju masovne grobnic stigao je general Vladimir Lazarević i sa njim Stojan Konjikovac, načelnik Štaba 549. mtbr, a za njima dva džipa sa vojnicima u crnim uniformama i „martinkama“.

General Lazarević, osuđen pred MKTJ za zločine protiv čovečnosti,  penzionisani general Konjikovac, kao i bivši načelnik bezbednosti 549 mtbr. Miljan Veličković raspolažu podacima o mestu na Kosovu, odakle su tela prebačena u Srbiju, i šta se dalje događalo sa telima, da li su premeštena na drugo mesto ili uništena.

Koalicija za REKOM poziva pojedince koje raspolažu podacima i informacijama o masovnim grobnicama i uništavanju posmrtnih ostataka ratnih žrtava, da se jave i pomognu da se razjasni sudbina još 10,281 osobe, nestale u vezi sa ratovima devedesetih na području nekadašnje SFRJ.