Projekti

Organizacija Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje, zajedno sa partnerskom organizacijom Centrom za demokratiju i tranzicionu pravdu iz Banja Luke, realizuje projekat Mapiranje logora/mjesta zatočenja u BiH 1992-1995.

Cilj projekta je da se dokumentuju svi logori i mjesta zatočenja koji su postojala na području BiH u periodu od 1992 do 1995, a u kojima su bili zatvarani i zlostavljani civili i vojnici. Ovakvim istraživanjem smanjuje se mogućnost manipulisanja činjenicama i stvara se jasna slika o dešavanjima u proteklom ratu.

Naše istraživanje o logorima i mjestima zatočenja pišemo na osnovu činjeničnih narativa koji sadrži podatke o osnivanju, upravi, broju zatočenika, zlostavljanju, ubistvima i nestancima, kao i osnovne podatke o osuđenima za ratne zločine koji su počinjeni u mjestima zatočenja.

Narativ o mjestu zatočenja zasniva se na izjavama bivših logoraša, sudskim činjenicama, ukoliko je mjesto zatočenja bilo predmet sudskog postupka, knjigama, medijskim člancima ali i svim drugim dostupnim izvorima vezanim za kršenja ljudskih prava u periodu od 1992 do 1995.

Od početka projekta u maju 2012 do danas, istraživači su dokumentovali preko 950 logora/mjesta zatočenja u BiH 1992-1995.