Sud BiH je 21. juna 2010. godine potvrdio optužnici protiv Zulfikara Ališpage, komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene ARBiH „Zulfikar“ kojom se tereti da je znao za napad koji su njemu podređni pripadnici jedinice „Zulfikar“ izveli na selo Trusina i tom prilikom ubili 15 civila i sedam pripadnika HVO-a.
U međuvremenu su pred Sudom BiH, za ovaj ratni zločin osuđeni njemu podređeni pripadnici jedinice „Zulfikar“ – Nihad Bojadžić, Rasema Handanović, Nedžad Hodžić i Mensur Memić, no suđenje Zulfikaru Ališpagi se iz godine u godinu odgađa, zbog kako navode iz Suda BiH „zdravstvenih problema optuženog“.
Naime, u oktobru 2019. godine, devet godina od podizanja optužnice protiv Ališpage, Sudu je zbog njegovog nepojavljivanja na ročištima, pristupila doktorica Selma Jusufović koja je pozvana kao stručni svjedok da obrazloži svoj nalaz od 30. augusta iste godine kada je optuženi primljen u bolnicu. Ona je navela da kod optuženog često dolazi do pada nivoa šećera u krvi te da hipoglikemija još uvijek nije regulisana a da pad šećera u krvi može izazvati i stres – a naredne četiri godine, sve do februara 2024. godine u predmetu protiv Zulfikara Ališpage nije održano nijedno ročište.
Ipak, samo par mjeseci prije no što je doktorica Jusufović svjedočila o zdravstvenim problemima optuženog, Zulfikar Ališpago je zadržan u Kantonalnom tužilaštvu zbog sumnje da je u junu 2019. godine napao dva policijska službenika nanijevši jednom od njih lakše tjelesne povrede.
Pravda je spora – ali je li dostižna? Dokle će optuženi za ratne zločine imati veća prava od žrtava? Koliko je potrebno vremena da Sud BiH donese presudu u predmetu protiv Zulfikara Ališpage?